Innovatieve bouw – spectaculair

In Hamburg werd jaren gewerkt aan de Internationale Bauausstellung (=IBA) die dit voorjaar met veel media-aandacht geopend werd. Daaraan verbonden is een programma met uiteenlopende activiteiten voor jong en oud, particulier en professional op het gebied van architectuur, stedenbouw, energiebesparing, duurzaamheid.

Bouwbiologie heeft er bij alle innovatieve bouwconcepten die nu gerealiseerd worden een “stevige vinger in de pap”: energieconcepten, materialisatie, budgets, omgang met water, sociale cohesie….allemaal aspecten die in minder of sterkere mate goed vertegenwoordigt zijn.

De gebouwen die ”state-of-the-art” bouwcultuur anno 2013 moeten laten zien hebben pakkende namen: van WOODCUBE, ALGAE-House tot Soft house…het klinkt als de Apples van tegenwoordig. Wat de huizen bijzonder maakt verschilt per gebouw. Wat zij gemeen hebben? Toegepaste innovatie.

In plaats van bedachte concepten, pilots of experimenten zijn het een voor een prestaties op top-niveau.

We laten u graag kennis maken met de verschillende gebouwen. Niet alle gebouwen vallen onder de noemer ”bouwbiologisch”, maar laten toch goed zien, dat innovatief bouwen geen holle huls, maar een stap is om de uitdagingen van onze tijd optimistisch, gedurfd en esthetisch duurzaam aan te gaan.

Laat u zich inspireren door het Soft House, een huis, waarin gebruikers bijna volledig autark (= zelfvoorzienend) kunnen wonen:

Image

Zonnezeilen met pv- cellen kenmerken Soft-House op IBA 2013     Image

Vergelijkbaar met een zonnebloemen die zich aan de stand van de zon oriënteren draaien bij het Soft House de textielmembranen aan de zuidkant van het innovatieve gebouw van de Zuid-Duitse opdrachtgever PATRIZIA Projektentwicklung GmbH met de zon mee.

Deze eye-catcher met zijn filigraan streepstructuur overtuigd door esthetische  energetische en praktische meerwaarde van het gevelsysteem. Bovendien ligt onder het zonnezeil een zeer licht en transparant gebouw dat desondanks op passiefhuisniveau presteert.

 

ImageHet Soft House verbindt op een intelligente wijze eenvoudige materialen met een duurzaam energieconcept, een echt smart material house. Anders dan anders gebruiken bewoners hun zelf opgewekte zonnestroom zelf in plaats van terug te leveren aan het net. Daarvoor heeft elk huis 24 accu’s  waar de opgewekte stroom tussentijds opgeslagen kan worden. De opslagcapaciteit bedraagt 21,12 kWh en is bij een doorsnee huishouding voldoende voor twee dagen.

Middels de karakteristieke, lamel-vormige textielmembraan kunnen bewoners het uitzicht en lichtinval reguleren. Tegelijk dienen de membraanstrepen met hun pv-cellen als zonnescherm en voor de opwekking van energie.

 

Op drie verdiepingen met elk 160 vierkante meter woonoppervlakte, eigen tuin en terras plaats aan gezinsvriendelijk wonen in een urbane omgeving.Binnenin zijn gordijnen met ingeweven led-verlichting gebruikt die het de bewoners mogelijk maken hun woning naar eigen inzicht flexibel te Imagestructureren en te veranderen. Meer nog: ze geven de bewoner ondersteuning bij het individueel reguleren van warmte en licht. De door de buitenste membraan opgewekte stroom wordt direct de gordijnen toegevoerd waardoor deze een extra mogelijkheid tot verlichting bieden.

Bij passiefhuizen behoort naast het toepassen van zonnepanelen ook het gebruik van aardwarmte, die middels een warmtewisselaar in verwarming of koeling (zomer) omgevormd wordt. Alle huizen op het IBA-terrein zijn aangesloten aan het lokale warmtenet.

informatie afkomstig van: IBA-persbureau

 

Meer weten over bouwbiologie IBB/IBN?

Bezoek de volgende informatiebijeenkomst op 4.6.2013 tussen 17 en 19 uur en ervaar meer over de inhoud en organisatie van deze integrale post-academische opleiding. De informatiebijeenkomst is gratis, aanmelding vereist via de website http://www.bouwbiologieibb.com of via mail naar avgb@live.nl

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: