Feng Shui

Afgelopen week in nrc:

interessant 001 “Über die Jahrhunderte haben sich in jeder Region erprobte Bauarten herausgebildet. Die Verwendung natürlicher atmungsaktiver Baumaterialien, die Vermeidung von Substanzen mit giftiger oder gar karzinogener Ausdünstung waren und sind von wesentlicher Bedeutung für ein gesundes Leben. Bauformen im Großen und im Kleinen, Raum-,Tür- und Fenstermaße, Raumaufteilung, Position von Treppenhäusern, Lage der Räume zueinander, Raumeinteilung und Raumnutzung, Möbel und Beleuchtung sind notwendiger integraler Bestandteil einer gesamtheitlichen gesundheitsorientierten Betrachtung.”

…zomaar een omschrijving hoe bouwbiologen over Feng Shui denken. Geen paramedische wetenschap maar een manier van nadenken over vorm, kleur, positionering en harmonie in de bewoonde omgeving. Hoe ver je daarin gaat is ieder zijn persoonlijke keuze. In elk geval geen geloof.

Ondertussen dringt het steeds meer door dat er veel meer factoren zijn die ons welbevinden beïnvloeden  dan we in eerste instantie verwachten. Die kennis kan soms een enorme impact op een sfeer binnen een werk-, leef- of leeromgeving hebben. Soms kunnen hele kleine ingrepen wel een behoorlijk verschil maken.

Kort vertaald betekend het: wonen wordt bepaald door verschillende -soms regionale of lokale- invloeden. Gezonde materialen, vermijden van schadelijke stoffen en invloeden waren en zijn belangrijke voorwaarden voor een gezonde woonomgeving. Bouwvormen, afmetingen, indeling, functie en gebruik, meubels en verlichting zijn allemaal integrale bestanddelen van een integrale en gezondheidsgeoriënteerde zienswijze…

Feng Shui betekent letterlijk ‘wind en water’, naar het begrafenisboek Zang Shu (葬書) dat zegt; “Qi (氣) drijft op de wind (feng) en verspreidt, maar blijft waar het water (shui) tegenkomt”. Feng Shui leert welke invloeden vormgeving en inrichting op het welzijn en geluk van de mens hebben, en ook hoe negatieve invloeden veranderd kunnen worden in positieve.

Feng Shui gaat over de relatie tussen de mens en de leef- of werkomgeving en is gericht op harmonie tussen natuurlijke en gecreëerde vormen. Alles wat de mens maakt is in wezen niet natuurlijk, maar kan wel met die natuur in harmonie gebracht worden.

Het doel van Feng Shui is om onze leef- of werkomgeving zo aan te passen dat een harmonieuze stroming van Qi (levenskracht) gestimuleerd wordt. In de Chinese filosofie draait alles om harmonie en evenwicht tussen complementaire krachten Yin en Yang (陰陽), zoals mannelijk en vrouwelijk. (zie ook wikipedia).

Het is minder belangrijk hoe het genoemd wordt dan dat er over nagedacht wordt. Misschien herkent u het wel: in sommige ruimtes voelt u zich meteen thuis, andere hebben een kleine gewenningsperiode nodig en in andere ruimtes lukt het nooit. Niet onbelangrijk als het over uw eigen huis, uw kantoor- of werklocatie of in scholen, kinderdagverblijven of seniorenwoningen gaat.

Thuis voelen stimuleert het welbevinden en draagt bij tot een plezierige leefomgeving – voor u en uw medemensen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: